Evropa

08.05.2015 / Komerční článek - Blue Style

Řecko křížem krážem

Řecko je kolébkou evropské civilizace – snad každý si vybaví antické filozofy, umělce a politiky, olympijské hry i bohatou historii opředenou bájnými mýty a legendami. Je to země s jedinečnou kulturou i jazykem, mnohaletou tradicí, pohostinným obyvatelstvem a krajinou, která patří k nejromantičtějším v Evropě.

K Řecku přísluší přes dva tisíce ostrovů

Řecký stát se jednoznačně řadí mezi nejoblíbenější turistické destinace. Významnou roli v tom hraje jeho rozloha, která je z jedné pětiny tvořena ostrovy. Délka veškerých řeckých břehů přesahuje 13 tisíc kilometrů, a to nejen díky zmiňovaným ostrovům, kterých k Řecku náleží přes dva tisíce, ale také díky členitému pobřeží pevniny. Moře bylo od počátku nepostradatelným zdrojem obživy, důležitou dopravní, obchodní a vojenskou cestou, v současné době je magnetem cestovního ruchu.

Každý cestovatel si může vybrat mezi divokým pobřežím s členitým horizontem a klidnou písčitou pláží s romantickou atmosférou. Většina území je tvořena horami a kopci s bujnými lesními porosty, olivovými háji a vinnou révou. Na mnoha místech vystupuje pohoří přímo z moře a tvoří tak okouzlující scenérie. Ať už se tedy vydáte do hor, lesů, k jezerům, anebo na pobřeží, vždy spatříte nádhernou a svěží krajinu.

Památek je zde také spousta

Řecko je v neposlední řadě známé díky svým architektonickým a uměleckým pokladům. I během krátkého pobytu se můžete vypravit na některý z výletů a prohlédnout si historické památky. Toulky po ostrovech vás zavedou do starého přístavu Rhodos, kde kdysi stával Rhodský kolos, jeden ze starověkých divů světa, či k troskám královského paláce v krétském Knóssu, středisku pozoruhodné minojské kultury.

Je libo musaka nebo katai?

Jistě si najdete chvíli také na jedno z nejbáječnějších a přitom nejprostších potěšení, jaké Řecko nabízí – posezení u vynikajícího jídla se sklenkou svěžího domácího vína na břehu moře. Řecká kuchyně je nejen velmi chutná a pestrá, ale hlavně zdravá. Olivový olej a spousta koření (oregáno, bazalka, skořice či tymián) dávají řeckým jídlům znamenitou chuť. Nebuďte překvapeni, když vás majitelé taveren pozvou přímo do kuchyně nahlédnout pod pokličky, vybrat si čerstvou rybu a objednat si to, co na vás nejvíce zapůsobilo.

Rozhodně by byla škoda neochutnat rybí speciality, gyros (masovou směs), musaku (nákyp s baklažány a mletým masem), tzatziki (pokrm z jogurtu, okurek, česneku a oleje), katai (závitky s ořechy a sirupem) a k tomu všemu výborné víno retsina, anýzový likér ouzo nebo hroznovou pálenku rakii.

Na platební kartu raději nespoléhejte

Oficiálním jazykem je řečtina. V Řecku je velmi rozšířená angličtina i němčina. Všechny směrové a informační tabule jsou napsány řeckým písmem i latinkou. Platí se zde eury. Většina hotelů, obchodů, půjčoven aut i restaurací běžně přijímá platební karty. Bankomaty jsou všeobecně dostupné, ale v menších turistických letoviscích kartami platit nelze a někde nejsou ani bankomaty. Doporučujeme vzít si s sebou raději dostatečnou finanční rezervu. A další věc – české koruny v Řecku nevyměníte.

Letadlem se na dovolenou do Řecka dostanete za necelé tři hodiny – záleží na tom, kam máte namířeno. Kromě pevniny jsou nejhojněji navštěvovány ostrovy Rhodos, Kos, Kréta, Zakynthos, Samos a Korfu. Pojďme si je alespoň letmo představit!

Rhodos propojuje východ se západem

Je čtvrtým největším ostrovem v Řecku a zároveň i největším ostrovem souostroví Dodekanésos. Původ slova Rhodos se odvozuje od řeckého slova rhodon, což znamená růže. Na ostrově však najdeme spíše ibišky. Je omýván Egejským a Středozemním mořem a tvoří jakýsi pomyslný most mezi východem a západem, mezi Orientem a evropskou kulturou. Je považován za nejpůsobivější ostrov Řecka pro svou nádhernou, sluncem prozářenou krajinu. Pyšní se horami, lesními porosty, vinnou révou i olivovými háji.

Kos proslavil zakladatel medicíny

Je známý především jako rodiště Hippokrata – otce moderní medicíny. Tento zelený ostrov ležící v jihovýchodní části Egejského moře, cca 3,5 kilometrů od tureckého pobřeží, si doposud udržel svůj původní přirozený ráz, nepoznamenaný masovou turistikou. Okouzlí vás nejen olivové háje a vinice, hornatá krajina pohoří Dikaios se zapomenutými vesničkami, krásné pláže při otevřeném moři nebo v malebných zátokách, ale také kultura a historie ostrova. Samozřejmostí je velmi kvalitní olivový olej, směsi bylinek a koření. Místní kuchaři vám připraví tradiční řecká jídla i pokrmy mezinárodní kuchyně. Nejlepší rybí speciality vám nabídnou v letovisku Mastichari, ale také v hlavním městě Kos.

Kréta zaujme i vykopávkami

Podle starořeckých mýtů je Kréta považována za místo zrození Dia – vládce olympských bohů. Každopádně je největším a nejvýznamnějším řeckým ostrovem. Z jihu je omývána Libyjským a ze severu Krétským mořem. Hlavní město Heraklion se nachází přibližně uprostřed severního pobřeží. Soustřeďuje bohaté sbírky archeologických a historických nálezů na Krétě. Nejstarší dějiny spadají do mínojské doby. Najdeme zde tak nejvýznamnější doklady této zázračně vyspělé civilizace – vykopávky neopevněných paláců v Knossu a Faistosu. Heraklion dříve býval přístavem královského města Knóssos a své jméno nese podle mýtického hrdiny Hérakla.

Zakynthos si oblíbily mořské želvy

Benátčané ho nazývali Květinou východu, je třetím největším ostrovem Jónského souostroví. Patří k nejzelenějším místům Řecka, a to díky vyšším celoročním srážkám. Vzhledem k mělkému a čistému moři je Zakynthos ideální pro dovolenou s malými dětmi. Západní pobřeží je tvořeno vysokými skalními útesy, malebnými zátokami, ostrůvky a jeskyněmi. Nejznámější jsou Modré jeskyně na severním mysu Skinari, je v nich zářivě modrá voda, jakoby fosforeskující a vycházející odněkud z hloubi moře. U jihovýchodního cípu ostrova je největší hloubka moře v celém Středomoří – tzv. Inousská propadlina (– 4 500 m). Na východním pobřeží se vám naopak otevírá nádherný pohled na nekonečné olivové i citrusové háje a úrodné nížiny, které jsou lemovány písčitými plážemi. Na jihu ostrova se rozkládají pláže zátoky Laganas, které lákají nejen turisty, ale i mořské želvy  Caretta-Caretta.

Samos vyváží víno do Vatikánu

V posledních letech je stále více v kurzu právě tento řecký ostrov, rodiště slavného matematika Pythagora. Z jakého důvodu sem zejména od června do poloviny září míří stále více turistů? Je jich hned několik! Není pochyb o tom, že se Samos řadí mezi nejzelenější a nejhornatější ostrovy Egejského moře. Vysněnou idylku všech estétů umocňují zlatobílé (oblázkové, písečné i smíšené) pláže a tyrkysová voda, jež doslova svádí ke koupání i ty, kteří obvykle dávají přednost hotelovému bazénu. Zajímavostí je, že se nedaleko ostrova nachází Turecko, od kterého jej dělí pouze necelé dva kilometry úzký kanál. Samos se ve světě proslavil svým muškátovým vínem, jež se pyšní mnoha oceněními. Nejznámějšími odrůdami jsou například Samos Nectar a Samina. Tato vína se dokonce používají jako mešní a vyvážejí se i do Vatikánu.

Korfu opěvoval spisovatel Durell

Nádherné pláže omývané Jónským mořem, všudypřítomné cikády, nekonečné háje plné olivovníků, úžasná vůně bohaté flóry, vynikající řecké speciality, sladký likér kum kuat, přátelští obyvatelé a neuvěřitelné západy slunce – to vše a ještě mnohem více nabízí ostrov Korfu přezdívaný Zelená perla Jónského moře.  Nejen díky olivovníkovým hájům, ale také cypřišům, eukalyptům, vinné révě, piniím a více než 40 druhům orchidejí je stále zelený. Pobřeží měří více než 200 km a svou oblíbenou pláž si najde každý. Zastoupení zde mají menší oblázkové zátoky s bělostně se třpytícími kameny. V severní části ostrova převažují široké pláže, kde se boříte do zlatavého písku a zároveň si můžete vychutnat pohled na útesy spadající prudce do moře i na velké pískovcové balvany. Na východě je moře klidnější, na západě je v některých místech více vln. Na Korfu žil rovněž spisovatel Gerald Durrell, který napsal o svém pobytu zde několik knih, např. O mé rodině a jiné zvířeně, Ptáci, zvířata a moji příbuzní.