Evropa

21.02.2013 / Monika Hrdinová

Národní parky Chorvatska

Chorvatsko má až překvapivé množství národních parků a dalších chráněných území – celkem 8 národních parků a 11 přírodních parků. Rozhodnete-li se Chorvatsko navštívit, dopřejte si návštěvu alespoň některého z následujících míst:

Národní park Plitvická jezera

Plitvice, ležící ve vnitrozemí v půli cesty mezi Zadarem a Zagrebem, jsou bezesporu nejznámějším a nejnavštěvovanějším národním parkem Chorvatska (v letních měsících toto místo navštíví denně přes 4 tisíce turistů). Soustava 16 jezer tyrkysové barvy je propojena kanály a vodopády. Jezera jsou tedy v různých nadmořských výškách – od 503 m (jezero Novaković Brod) do 639 m (Proščansko jezero). Není divu, že byl národní park Plitvická jezera v roce 1979 zapsán na seznam UNESCO. Rovněž hloubka jezer je různá – nejhlubší (a s rozlohou 81,5 ha zároveň největší) je jezero Kozjak, hluboké až 46 m. Nejvyšší vodopád měří 76 m. Okolo jezer i mezi nimi byly vybudovány stezky pro pěší, po některých jezerech se lze přepravovat lodí.

Národní park Paklenica

Tento národní park se skládá ze dvou kaňonů, vytvořených vodou ve vápencovém horském masivu. Park Paklenica se skládá ze tří částí: Velká Paklenica, Malá Paklenica a Bojinac. Velká Paklenica je nejnavštěvovanější a je populární zejména mezi horolezci. Najdete zde vysoké, kolmé skály. Naproti tomu v Malé Paklenici téměř nikoho nepotkáte. Stezka zde vede vyschlým korytem řeky, která tudy teče jen na jaře po tání sněhu. Cesta je tvořena kameny a balvany, které není vždy snadné překonat. Podobně je na tom i Bojinac, kde můžete téměř sami obdivovat zajímavé bělostné vápencové formace. V celém národním parku narazíte na krásné horské louky, poseté vonnými bylinami, a mnoho hmyzu, zejména motýlů. V oblasti se nachází také 37 jeskyní a 39 dalších jam a propastí. Při letní návštěvě nezapomeňte na dostatek vody s sebou (min. 2 litry/osobu!).

Národní park Kornati

Kornati je souostroví 147 neobydlených ostrovů, ostrůvků a útesů jižně od Zadaru. Není zde žádný zdroj pitné vody. 89 z těchto ostrůvků bylo prohlášeno za národní park v roce 1980. Největším ostrovem je Kornat, po němž dostal národní park také svůj název. Tato oblast je oblíbená především mezi jachtaři, jinač než lodí vlastně ani není dostupná. Navštívit toto souostroví je možné také během výletu na rychlolodích, organizovaných ze Zadaru, Biogradu na Moru, ale také z Novalji na ostrově Pag. Kornati je bezpochyby jedním z nejúchvatnějších národních parků Chorvatska.

Národní park Řeka Krka - vodopády

Řeka Krka pramení ve vnitrozemí u města Knin a ústí do moře ve Skradinu, poblíž Šibeniku. V národním parku Krka se nabízí několik různých tras, a kdybyste je chtěli všechny absolvovat, jeden den by vám rozhodně nestačil. Na Krce najdete celkem 7 vodopádů. Nejznámější a snad i nejkrásnější je Skradinski Buk s travertinovým podložím, pod nímž se můžete i koupat. Skradinski Buk je posledním vodopádem na Krce pře jejím ústím do moře. Známým vodopádem je také Roški Slap. Místní mu díky jeho kaskádám přezdívají „náhrdelník“. Rošský vodopád je obklopen bujnou vegetací a nachází se zde také vodní mlýn. Dalšími vodopády jsou Miljacka, Rošnjak (nejmenší), Manojlovac (nejvyšší), Brljan a Bilušića Buk. Zážitkem je zajisté také výlet lodí mohutným kaňonem proti proudu řeky, návštěva františkánského kláštera na ostrůvku Visovac nebo monastýru Krka.

Národní park Mljet

Západní část ostrova Mljet, ležícím mezi Dubrovníkem a Korčulou, byla národním parkem prohlášena plným právem. Najdete zde dvě slanovodní jezera, která jsou s okolním mořem propojena úzkým kanálem. Voda v jezerech je o několik stupňů teplejší než v moři a větší je zde i koncentrace soli. Celý ostrov je velice zelený, porostlý bujnou vegetací. Na ostrůvku Sv. Marije na větším z jezer se nachází starý klášter. Mljet je navíc domovem promyky mungo - jediného druhu divoké mangusty v Evropě (Herpestes edwardsi). Ta zde v roce 1910 byla vysazena Rakušany, aby zredukovala množství jedovatých hadů na ostrově.

Národní park Brijuni

Jedná se o souostroví 2 větších a 12 menších ostrovů západně od největšího chorvatského poloostrova Istrie. Po dlouhá desetiletí byly tyto ostrovy veřejnosti uzavřeny – sloužily jako luxusní letní sídlo jugoslávského prezidenta J. B. Tita. Dnes je z tohoto území národní park nabízející svým návštěvníkům pozůstatky antických staveb a zoologickou zahradu (safari park), v níž většina zvířat byla v minulosti Titovi nebo jeho rodinným příslušníkům věnována darem. Příkladem je dnes více než padesátiletý žlutolící kakadu Koki (Cacatua sulphurea), kterého Tito daroval své dceři Alexandře k devátým narozeninám. K vidění jsou zde např. sloni indičtí, zebry, jeleni axisové, mufloni, lamy či antilopy. Součástí zoo je také Etno park, kde jsou k vidění domácí zvířata jako istrijský tur (tzv. Boškarin), istrijská ovce (tzv. Pramenka), osli a kozy. Najdete tu i ptačí rezervaci. 

Národní park Risnjak

Jen 15 km severně od Rijeky, tam, kde se Alpy spojují s pohořím Dinara, se nachází národní park Risnjak se stejnojmenným nejvyšším vrcholem (Veliki Risnjak, 1528 m). Je to oblíbené místo milovníků turistiky a přírody. Typická je zde snad největší biodiverzita fauny i flory v celém Chorvatsku. Přesto pravděpodobnost, že zde potkáte jiné turisty, je minimální. Hlavní vstup do parku Risnjak je z vesnice Crni Lug. Z šelem zde žijí medvědi hnědí (Ursus arctos), vlci (Canis lupus) a rysi (Lynx lynx), vyhledávají však nikým nerušená místa. Ostatními zvířaty jsou kamzíci (Rupicapra rupicapra), jeleni (Cervus elaphus), srnci (Capreolus capreouls) a prasata divoká (Sus scrofa).

Národní park Severní Velebit

Na hranici mezi Kvarnerem a Dalmácií (mezi městy Senj a Karlobag) najdete národní park Severní Velebit. Je to v Chorvatsku další ideální místo pro pěší turistiku. Národním parkem je teprve od roku 1999 a turistická infrastruktura se zde teprve rodí. Díky velmi řídkému osídlení oblasti Severního Velebitu se stal tento národní park útočištěm velmi plachého medvěda hnědého (žije jich tu kolem 500). V Severním Velebitu se v nadmořské výšce 1480 m nachází také botanická zahrada Velebitski Botanički Vrt. Snad vůbec nejzajímavější chorvatskou turistickou stezkou je tzv. Premužićeva staza. Začíná na severu poblíž chaty Zavižan Dom (1594 m) a končí na jihu v Baške Oštarije (celkem na 4 dny chůze). Cestou jsou k vidění nádherné vápencové útvary (oblast Rožanski kukovi) a skalní prsty (v oblasti Bačić kuk). Nejzajímavější část Rožanski kukovi se dá zvládnout za 1 den od chaty Zavižan Dom. Nejvyšším vrcholem Severního Velebitu je Vučjak s nadmořskou výškou 1645 m. Vstup do parku a hlavní kancelář je ve vesnici Krasno.