Evropa

11.03.2013 / Monika Hrdinová

Ostrov Hvar

Chorvatský ostrov Hvar najdete ve střední Dalmácii. Hvar má mnoho přírodních i kulturních zajímavostí. V létě láká především krásnými plážemi a romantickými zátokami, ukrytými v jeho členitém pobřeží. 

Jaro na Hvaru

Na jaře a začátkem léta nabízí Hvar bohaté fotografické příležitosti.V tuto dobu je Hvar ideální také pro pěší turistiku. Středem ostrova se táhne pohoří s nejvyšším vrcholem Sv. Nikola, měřícím 626 m.

Levandulový Hvar

Vnitrozemí Hvaru zdobí rozlehlá levandulová pole (levandule na Hvaru kvete od června a se sklizní této aromatické byliny se začíná v červenci). Tato aromatická bylina se používá především jako pomocník v boji proti molům.

Starigradsko polje - památka Hvaru v seznamu UNESCO

Nejznámější zemědělskou oblastí ostrova Hvar je Starigradsko polje, které je dokonce zapsané na seznamu UNESCO. Původ toho rozsáhlého zemědělského systému sahá až do 4 století př. n. l., tedy do doby řecké nadvlády nad tímto územím.

Kamenná architektura na Hvaru

Ve vnitrozemí Hvaru najdete také síť suchých kamenných zídek. Po celém Hvaru, ale zejména pak na Starigradskom polji, najdete zajímavé kamenné stavby kruhového tvaru, tzv. trim. Ke stavbě trimů nebyl použit žádný spojovací materiál, přesto se řada z nich dochovala až do dnešních dnů. Sloužily především jako útočiště místním rolníkům před deštěm a ostrým poledním sluncem. Původní kamenná lidová architektura se nachází ve vnitrozemské obci Humac. Obyvatele zde však již nepotkáte, své usedlosti již opustili. Humac je však zajímavým místem pro návštěvu.

Koně na Hvaru

Cestou k této opuštěné osadě na Hvaru můžete narazit na polodivoké koně. Nebojte se jich, koníci jsou spíš zvědaví než že by chtěli někoho kousnout. Málokdo by koně na chorvatském ostrově hledal.

Město Hvar - perla Dalmácie

Kulturní a historickou perlou ostrova je město Hvar, nad nímž se tyčí pevnost Španjol z 16. století. Benátčané začali město Hvar budovat na původní antické osadě již ve 13. století. 

Stari Grad

Romantické, křivolaké uličky města Stari Grad také lákají k večerním procházkám nebo posezení u dobrého místního vína.