Afrika

08.05.2015 / Komerční článek - Blue Style

Maroko křížem krážem

Maroko - nejzápadněji položená země v severní Africe v sobě mísí vliv arabského, afrického a evropského světa. Najdete zde starobylá královská města, nakoupíte na kouzelných bazarech a ochutnáte typické speciality z místní kuchyně. K odpočinku přímo vybízejí dlouhé písčité pláže na pobřeží Středozemního moře i Atlantského oceánu.

A pokud nechcete jen lenošit, můžete si – například v rámci poznávacího zájezdu či fakultativního výletu – projet některá zajímavá místa, projít se po pouštních dunách nebo vyšplhat na vrcholky pohoří Vysoký Atlas.

Královská města nadchnou nejen historiky

Mezi největší lákadla nejen pro milovníky památek patří čtyři královská města. Nejznámější je Marrakéš, město, které si i přes velký zájem turistů zachovává mnoho z původního kouzla. Legendární náměstí Jemaa el-Fna s potulnými kejklíři, smlouvavými obchodníky a vševědoucími věštkyněmi najdete snad v každém turistickém průvodci. Pocítíte zde atmosféru pravého orientálního tržiště. Nevynechejte ani největší mešitu v Marrakéši – Koutoubia, monumentální palác El Badi a mozaikami zdobený palác Bahia. 

Nejstarší a údajně také nejpůsobivějším královským městem je Fez – duchovní a náboženské centrum Maroka. Za návštěvu rozhodně stojí i zbývající dvě, tedy Rabat, v němž sídlí vláda i marocký král, a Meknes, jehož historie sahá až do dob Římské říše, kdy se na toto území dostali Římané. To se událo v roce 117 našeho letopočtu.

Na své si přijdou i surfaři

Nechcete trávit volné dny na přeplněných plážích, kde se tísní „hlava na hlavě“? Na dovolené v Maroku na vás čekají dlouhé, čisté pláže s jemným pískem, kde si v klidu vychutnáte vytoužený odpočinek. Vybrat si můžete ze tří destinací, které se neustále rozvíjejí a získávají si další a další turisty.

Nejnavštěvovanější je určitě Agadir na pobřeží Atlantiku, nově vybudovaný po zemětřesení v 60. letech. Menší Essaouira je zase rájem pro všechny surfaře. Třetí letovisko Saidia na pobřeží Středozemního moře je charakteristické kvalitními rezorty a díky více jak 300 dnům slunečního svitu v roce je ideálním místem pro „opalovací“ dovolenou.

Nejkrásnější písečné duny, vysoké až 150 metrů, najdete v oblasti Erg Chebbi nedaleko města Erfoud. Do pouště se můžete vydat například z malé vesničky Merzouga. Bez problémů si zde pronajmete velblouda i s průvodcem, bez kterého byste se v poušti snadno ztratili. Vychutnáte si tady nádherný východ a západ slunce, a když budete mít štěstí, spatříte typické pouštní ptáky.

Výšlap na Džabal Tubkal vás neodrovná

Pokud milujete hory, naplánujte si výšlap na nejvyšší horu severní Afriky Džabal Tubkal, jež se nalézá nedaleko Marrakéše. Měří více než 4100 metrů, ale cesta naštěstí není moc náročná. Většina návštěvníků ji rozloží do dvou dnů a přenocuje v horské chatě pod vrcholem, odkud ráno všichni vyrazí plni sil.

Jedna z nejzachovalejších a nejhezčích pouštních vesnic v celém Maroku se jmenuje Ait Benhaddou. Je zařazena i na Seznam světového kulturního dědictví UNESCO. Není divu, že bývá častým cílem filmařů. Točily se tu například filmy Gladiátor, Mumie, Alexander Veliký nebo Babel.

Casablanca mate svým vzhledem

Největším marockým městem, které jednoznačně proslavil stejnojmenný film a kde na rozloze 324 km² žijí 3 miliony obyvatel, je velmi kosmopolitní a moderní Casablanca. Slouží zároveň jako přístav, je hlavním městem regionu Velká Casablanca. Při procházce po širokých francouzských bulvárech, lemovaných módními obchody, téměř nepoznáte, že jste v africké zemi, silně ovlivněné arabskou kulturou.

Lákadlem je tu mešita Hassana II., jedna z největších na světě, do které může vstoupit i nemuslim. Casablanca, v níž sídlí například Královský oceánografický institut, je nejdůležitější základnou Královského námořnictva Maroka.

Milovníci golfu jsou zde jako doma

V Maroku najdete rovněž na dvě desítky golfových hřišť, nejvíce se jich nachází v lokalitě Agadir. Hráče tohoto populárního sportu sem láká především příjemné, slunečné počasí po celý rok. Mimochodem – Maroko hostí prestižní soutěž Trophy Hassan II, tu zorganizoval přímo král Hassan II.